Afgelopen vrijdag was het zo ver: Soli Deo Gloria in Rosso! De zaal was gevuld met rood licht en rode ballonnen, en ook de muzikanten en sommige bezoekers hadden een rood accent.

Het concert werd geopend met een gezamenlijk nummer, dat twee verschillende namen heeft (Melo cha-cha voor de malletband en Hafa cha-cha voor de fanfare). Daarna vervolgde de fanfare met Arioso, waarbij jeugdleden Aniek en Elke ook lieten horen wat ze in hun mars hebben. Daarna was het de beurt aan de malletband, die begon met All Night Long van Lionel Richie. Hij was in 2008 de hoofdact van Symphonica in Rosso. Daarna speelden ze Let Me Entertain You van Robbie Williams, een lekker energiek nummer.

De fanfare speelde daarna Diogenes, een driedelig verhaal ontleend aan de Griekse filosoof, en vervolgde met Twins. Meer informatie vind je hieronder!

Voor de pauze bracht Lisa het Franse nummer Comptine d’un autre été – L’après midi ten gehore, met ondersteuning van Martijn op basgitaar en Lisette op vibrafoon. De letterlijke vertaling van het nummer is ‘aftelrijmpje voor een andere zomer: de middag’.

Na de pauze volgden allerlei herkenbare nummers, zoals Englishman in New York (met ondersteuning van de slagwerkjeugd), medleys van Phil Collins en ABBA, Hold the Line, Billy Jean en De Bestemming. De fanfare en malletband sloten samen af met het I can’t stop loving you.

We bedanken jullie voor jullie komst en graag tot de volgende keer!

 

Voor de liefhebbers hebben we nog wat extra informatie over de stukken van de fanfare voor de pauze, die jullie nog te goed hadden van ons.

Arioso

Johann Sebastian Bach schreef vele werken die bij het grote publiek bekend en geliefd werden. Voorbeelden hiervan zijn de Mattheus Passion, het Weihnachtsoratorium en het bekende Air uit de 3e orkestsuite. Het Arioso uit BWV 156 (BWV = Bach Werke Verzeichnis) mag ook tot één van zijn bekendste composities gerekend worden. Jacob de Haan maakte het werk speelbaar voor blaasorkest zonder daarbij het origineel onrecht aan te doen. In een afwisselende instrumentatie kunt u horen hoe zeer de muziek van Bach tot zijn recht komt in een uitvoering voor blaasorkest.

Diogenes:

De titel van de compositie is ontleend aan de Griekse filosoof Diogenes van Sinope (±400 v. Chr.). Diogenes wordt beschouwd als de grondlegger van de cynische school . Het werk bestaat uit drie in elkaar overlopende delen, elk met een overgeleverd verhaal over Diogenes als inspiratiebron.

In het eerste deel is dit Diogenes ontmoeting  met Alexander de Grote. Alexander: Ik ben Alexander de Grote. Diogenes: En ik ben Diogenes de Cynicus. Alexander: En wat kan ik voor u betekenen? Diogenes: U zou uit mijn zonlicht kunnen stappen. Alexander zou later zijn bewondering voor Diogenes als volgt verwoorden: Als ik niet Alexander was, dan zou ik wensen Diogenes te zijn. Volgens overlevering stierf Diogenes in Korinthe op dezelfde dag als Alexander de Grote (323 v. Vhr.). De dood van Diogenes en de filosieën die hij overleverde vormen de inspiratiebron voor het langzame tussendeel.  De bron voor het laatste deel wordt gevormd door het meest vermaarde verhaal dat er over Diogenes bestaat. Hij moet eens op klaarlichte dag door de straten van Athene hebben gelopen met een brandende lantaarn, om te zoeken naar eerlijke mensen.

Twins:

Twins is een compositie over twee kinderen, geboren op hetzelfde moment, samen opgroeiend met toch totaal verschillende karakters. Een tweeling is gevoelig en introvert, terwijl de andere veel levendiger en energieker is. Dit komt tot uiting in de muzikale motieven van het stuk. De rustige eerste melodie die spanning krijgt door continue transponering wordt opgevolgd door de vrolijke rockende melodie van de tweede tweeling.